HISTORISCH NIEUWS

Mannenmode anno 1949.
1949 - OUD ZEER NORDEMANN/WEDUWE SPAANDER
Geplaatst op 05/2012

Er is vier jaar na de oorlog nog steeds een groot tekort aan kleding en stoffen. Mevrouw Plukker-Visser, voorheen echtgenote van wijlen Andries Spaander, zoekt ‘een behoorlijk coupon voor een mantelcostuum’.  In haar woonplaats Hilversum is vrijwel niets te krijgen. Ook in Amsterdam slaagt ze niet.  Mevrouw Plukker besluit Philip Elias van de gelijknamige stoffengroothandel in Den Haag te verzoeken bij hem in het magazijn drie meter stof te mogen uitzoeken. Elias reageert dat de stoffenverkoop alleen via de detailhandel gaat maar zegt toe een vertegenwoordiger naar Spaander in Alkmaar te sturen.  Mevrouw Plukker schrijft een vriendelijk briefje aan Piet Nordemann. Snel blijkt dat er veel oud zeer bestaat tussen de voormalige echtgenote van Andries Spaander en de N.V. Spaander. 

Piet Nordemann schrijft een week later een briefje aan de stoffenleverancier en aan mevrouw Plukker. Philip Elias meldt Spaander zakelijk niets meer met mevrouw Plukker te hebben en zij ten onrechte ‘een goedkope prijs’ voor de stof die ze heeft uitgezocht heeft bedongen. Nordemann wil in geen geval dat de 25 % winstmarge aan zijn neus voorbij gaat. Elias mag mevrouw Plukker gerust naar Alkmaar sturen, als de winstmarge van 25 % maar gegarandeerd blijft.

Mevrouw Plukker krijgt bericht van Piet Nordemann, waarin hij begrip toont voor haar stap richting bevriende groothandelgrossier maar geen begrip kan opbrengen voor haar rechtstreeks verzoek aan de grossier. Piet heeft geen bezwaar dat de grossier haar de staaltjes stuurt. De eventuele prijs die daarbij wordt vermeld is de detailhandelsprijs. De lap stof kan dan wel direct vanuit Den Haag naar haar worden verstuurd. De betaling gaat via de winkel in de Langestraat.

De omzet in de winkel in Alkmaar ontwikkelt zich naar verwachting positief. De directeur heeft zoveel vertrouwen binnen het college van commissarissen gekweekt dat hij tijdens de vergadering in juli 1949 kan volstaan met de mededeling hij voor dit jaar ‘een goed resultaat verwacht’.


De bontwinkel van Lind is verloederd.
LANGESTRAAT KRONIEK

1949 

*De oudste en snelst groeiende manufacturenzaak na de oorlog in de Langestraat is de firma Meijer bij de Stenenbrug. In 1949 bestaat de zaak 132 jaar en wordt begin februari de winkel na de zoveelste verbouwing heropend. Inmiddels zijn vier naastgelegen panden in gebruik. Meijer verkoopt manufacturen, damesconfectie en meubelen. De meubelinrichting is gemoderniseerd. Op de begane grond is een grote hal ontstaan en op de eerste verdieping is een etalage als showroom ingericht. In 2006 houdt Meijer op te bestaan.

*De Keuringsdienst van Waren vindt de zolder van de bakkerij van Soecker ‘onvoldoende hygiënisch en te weinig doelmatig ingericht’. De bakker neemt onmiddellijk maatregelen en krijgt snel het tevredenheidpredicaat opgeplakt.

*Kofa Spruyt-Langestraat dateert van 1926 als het voorname herenhuis van rentmeester de Sonnaville het aflegt tegen een nieuw winkelpand. Kofa Spruyt groeit na de oorlog uit tot het grootste woon- warenhuis in de Langestraat. In 1949 is de uitbreiding van de verdieping aan de beurt. De winkel loopt tot aan de achter gelegen Gedempte Nieuwesloot.

*Ook het naastgelegen Hotel Victory wordt in 1949 verbouwd. Het hotel dateert van 1900. Daarvoor was het een voornaam herenhuis waar advocaatprocureur Kraakman huis en kantoor hield. Herbergier Proot legde de basis voor het hotel-restaurant. Tijdens de oorlog was de bezetter er meer dan welkom. Dat zette na bevrijding veel kwaad bloed bij de bevolking.

*Het hoekpand naast Victory is van hoedenwinkelier Lind en staat er verloedert bij. Foto’s herinneren aan een verwaarloosd winkelpand met luifels waar de flarden aan hangen. Drie jaar later verdwijnt Lind en komt er de zoveelste schoenenwinkel.

Iedere maand publiceert Hans Koolwijk een pagina met geschiedenis van Spaander Mannenmode.
Reageren, of weet je misschien ook iets over Spaander geschiedenis mail ons op info@spaandermode.nl

« terug naar overzicht