HISTORISCH NIEUWS

Pieter Stapel aan de zijde van koningin Wilhelmina.
1940 - 'HET IS ENORM WAT WE WEGZETTEN'
Geplaatst op 07/2011

Alle aandacht is nu op de winkel in Alkmaar gevestigd. Directeur Willem Nordemann doet weer, als vanouds, goede zaken. Vrijwel wekelijks doet hij schriftelijk verslag hij de president-commissaris. Zo meldt Nordemann in de eerste maand van 1939 circa 25 maatkostuums meer dan in dezelfde maand van 1938 te hebben verkocht. Broer Herman (40) verzorgt de etalages en helpt bij de verkoop. Wanneer de heren mij dan ook de rust en vertrouwen geven die onze firma zo nodig behoeft, kom ik er absoluut door, aldus de directeur aan Avis.

Coupeur Cornelis Bierman ontvangt van een vakjury de tweede prijs voor een kostuum dat hij heeft gemaakt. Nordemann bericht het de president-commissaris.

Er is ook een nieuwe afdeling militaire kleding opgezet in de winkel. De verkoop loopt boven verwachting.

De inval van de Duitse bezetter heeft geen negatieve gevolgen voor de omzet van de herenkledingwinkel in de Langestraat. In tegendeel. Door de vele vluchtelingen uit Amersfoort schiet de omzet omhoog. Op 10 april 1940 opent commissaris Avis de vergadering met woorden van hoop over de gezondheidstoestand van ‘onze vriend Stapel’. Pieter Stapel Cz., aandeelhouder en schoonvader van Willem Nordemann, is ernstig ziek. Stapel speelde een belangrijke rol bij het oplossen van geschillen tussen de directieleden en tussen directie en raad van commissarissen. Enkele dagen later overlijdt één van de markantste Westfriezen.

Pieter Stapel had een groot aantal politieke en maatschappelijke functies. Hij was namens het gewest lid van Provinciale Staten voor de liberalen, maar ook voorzitter van Huize Avondlicht in Grosthuizen, het college van Kerkvoogden en Notabelen, de boerenleenbank en de Hollandsche Maatschappij van Landbouw. Stapel had een leidersrol bij de ontwikkeling van de landbouw in Hollands Noorderkwartier. Stapel was Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Bij de uitvaart in Hoogkarspel is politiek-bestuurlijk, kerkelijk en sociaal West-Friesland ruim vertegenwoordigd. Willem Nordemann spreekt namens kinderen en kleinkinderen en Holzmuller namens Spaander & Co. Cornelis Stapel dankt voor alle belangstelling en het rouwbeklag.


Kruidenier Haytema verhuist naar het Bergerwegkwartier.
LANGESTRAAT KRONIEK

1940 

*Leo Hagenaar opent in maart op de hoek van de Hoogstraat zijn sigarenmagazijn. Militairen zijn welkom tot 9.30 uur in de ochtend. Op zondag is de winkel van 16.00 tot 18.00 uur geopend. Hagenaar zet de sigarenzaak van de firma P. Blaauw & Zn. voort. Aan de overkant opent parfumeriewinkel Roos op de hoek van de Schoutenstraat. 

*Kapsalon Modern, tegenover modehuis Meijer, introduceert een nieuwe manier van permanenten. Geen temptatie (kwelling) meer. Geen zware vracht meer op het hoofd. Modern heeft een kap die tien keer lichter is dan de gangbare permanentkappen die elders worden gebruikt. En dat alles met behulp van chemische middelen.

*Kruidenier Haytema maakt vlak voor het uitbreken van de oorlog bekend dat de regering heeft verboden dat handelaren Liebesgaben-pakketten aanbieden bij postkantoren. Alleen particulieren mogen de voedselpakketten naar Duitsland vesturen. Haytema adverteert in de krant met de mededeling dat de winkel vlakbij het postkantoor is gevestigd en …een onzer loopjongens gaat wel even met U mee om het pakket te dragen… Eind oktober verhuist de kruidenier naar de Van de Lijnstraat in het Bergerwegkwartier.

*In september maakt Kofa-Spruyt bekend dat vanwege de verduisteringsvoorschriften de winkel om 18.00 uur dicht gaat.

Iedere maand publiceert Hans Koolwijk een pagina met geschiedenis van Spaander Mannenmode.
Reageren, of weet je misschien ook iets over Spaander geschiedenis mail ons op info@spaandermode.nl

« terug naar overzicht