HISTORISCH NIEUWS

De fietsplaatjesaktie gaat in 1938 door.
1938 - INGRIJPENDE VERBOUWING IS REDDING VOOR WINKEL
Geplaatst op 07/2011

De afwikkeling van de financiële betrokkenheid van Andries Spaander bij het herenkledingbedrijf eindigt in een faillissement van de nalatenschap van de overleden aandeelhouderhoofddirecteur.

De raad van commissarissen vergadert vrijwel maandelijks om de problemen op te lossen en de zaken in goede banen te leiden. Een belangrijke zorg is ook de gezondheid van Willem Nordemann. De geestelijke druk door alle problemen met Hoorn en zijn winkel in de Langestraat eist zijn tol. De directeur is regelmatig afwezig door ziekte.

Begin 1938 dient Nordemann bij de commissarissen een voorstel in tot verbouwing van de winkel in Alkmaar. De ingang moet in het midden komen. ‘…. We smoren dan meteen de praatjes….die zaak gaat toch vandaag of morgen weg…. Kosten: fl.3000,-. Dit verzoek wordt voor kennisgeving aangenomen. Eerst zal moeten worden bepaald of het bedrijf Spaander moet worden voorgezet en zo ja, op welke manier. De landelijke inkoopcombinatie waarbij het kledingbedrijf is aangesloten doet in mei een bod voor overname van de N.V. v/h A. Spaander & Co.

Het bestuur besluit niet op het bod in te gaan. Ondanks dat de waarde van de aandelen Spaander in de loop der jaren zijn gereduceerd tot bijna 0. De weduwe Spaander ziet van de totale inleg van fl.20.000,- van wijlen haar echtgenoot helemaal niets terug.

Daarom wordt eindelijk besloten de sterk verliesgevende winkel in Hoorn te sluiten en het pand te verkopen.

De provisieregeling van Willem Nordemann gaat ook op de helling. Per 1 juli vervalt deze regeling. Dit betekent een inkomstenvermindering van gemiddeld fl.1000,- per jaar.

Meest gedupeerde is mevrouw Spaander. Zij verliest niet alleen haar man, maar raakt ook haar baan kwijt en haar woning. 

De weduwe blijft achter met de zorg voor zichzelf en haar kind. In een brief aan de commissarissen verzoek zij het uiteindelijke bedrag van fl.1500,- waar ze recht op heeft, ineens te mogen ontvangen om zo in haar levensonderhoud te kunnen voorzien. Mevrouw Spaander-Visser legt uit dat zij na dertien jaar huisvrouw geen vak heeft geleerd en alles op alles moet zetten om een normaal bestaan te kunnen voortzetten.  Ik kan me nauwelijks voorstellen, wanneer de heren zich goed realiseren hoe de toestand voor mij en het kind is, dat ze mij nu letterlijk alles ontnemen en mij zo op straat willen laten staan, schrijft ze aan de commissarissen. 


De Langestraat rond 1938.
LANGESTRAAT KRONIEK

1938 

 

*De angst voor een naderende oorlog wordt steeds groter. In de nacht van 9 op 10 november organiseren de nazi’s een golf van geweld tegen de joden in Duitsland. Duitsland bezet het Sudetengebied. Eind november adverteert Heuseveldt met gasmaskers in de krant. Neem thans reeds Uw voorzorgsmaatregelen voor de Luchtbescherming en voor eventuele gasaanvallen, waarschuwt de ondernemer het publiek. Heuseveldt is de grootste winkel in huishoudelijke artikelen. De zaak tussen Houttil en Achterstraat loopt naar achter ver door in de Achterstraat waar ook grote etalages zijn.

*Schoenwinkelier Herman de Raat waarschuwt ook. Ene Van Schoten uit de Vondelstraat reist per auto door de omgeving en geeft zich uit voor een reiziger van de schoenhandel. De Raat stelt zich niet garant voor de beloften van de oplichter. Aldus de advertentie.

*Het bioscoopbezoek neemt toe. De modernste bioscoop is het Victoria-Theater, schuin tegenover het stadhuis. In 1925 laat J.C. Weber het woonhuis van mr. J. Verdam verbouwen tot bioscoop. Het  theater heeft maar liefst 600 zitplaatsen. De eerste films die er draaien zijn Het spook van de Opera en The Goldrusch met Charley Chaplin. Het succes is enorm. In 1938 is de bioscoop aan vernieuwing toe. Weber trekt fl.10.000,- uit voor de verbouwing. Omdat aanvankelijk de eisen in de bouwvergunning niet worden nagevolgd, verdubbeld de bouwsom. 

Iedere maand publiceert Hans Koolwijk een pagina met geschiedenis van Spaander Mannenmode.
Reageren, of weet je misschien ook iets over Spaander geschiedenis mail ons op info@spaandermode.nl

« terug naar overzicht