HISTORISCH NIEUWS

De winkel in de Langestraat anno 1937.
1937 - DOOD SPAANDER MAAKT WEG VOOR NORDEMANN VRIJ
Geplaatst op 07/2011

In februari vertrekt winkelchef en eerste coupeur Leo Hovenier bij Spaander in Alkmaar. Volgens de diverse heren was er in Alkmaar personeel te veel. Ik heb, nu de verkoop van de winkel in Alkmaar is afgesprongen, gehoor gegeven op het personeel te bezuinigen en den heer Hovenier laten vertrekken, schrijft Willem Nordemann aan bestuurssecretaris Holzmuller. Nordemann heeft nog vergeefs geprobeerd Hovenier halve dagen te laten werken. De vacature wordt niet opgevuld. Het vertrek van de winkelchef en coupeur is een groot verlies voor de herenmodezaak. Een bijkomend probleem is, dat de vertrekkende chef met collega Van der Korst een nieuwe modezaak gaat beginnen in Alkmaar. 

Andries Spaander noemt Hovenier een eminent coupeur en de nieuwe concurrent een ramp voor onze maatafdeling. De hoofddirecteur roept de hulp in van commissaris Holzmuller, die Van der Korst kent. Van der Korst zou Hovenier moeten bewegen bij Spaander te blijven en alleen een nieuwe zaak beginnen.

Korte tijd later opent de Fa. V.d. Korst & Hovenier in de Langestraat bij de Grote Kerk een winkel in ‘Heerenkleding naar maat en Confectie met steeds de nieuwste stoffen’.

Op 22 september 1937 overlijdt Andries Spaander, oud 59 jaar. De schok voor commissarissen, aandeelhouders en personeel is enorm. Voor Willem Nordemann is de schok ook groot. Hoewel de samenwerking tussen beide directieleden slechts was, had Nordemann grote waardering voor zijn directe baas.

Kort na het overlijden van Spaander komt de positie van mevrouw M. Spaander-Visser aan de orde. De weduwe is cheffin in de winkel in Hoorn en verving haar man. Nordemann wil weten hoe de verhoudingen nu liggen. Ook moeten de financiële zaken, zoals het aandelenpakket van Spaander, afgehandeld worden.

Half december krijgt Nordemann bericht uit Hoorn dat de functie van ‘hoofddirecteur’ vervalt, mevrouw Spaander-Visser is voor een proeftijd van twee jaar als bedrijfsleidster voor het filiaal Hoorn aangesteld en valt direct onder de verantwoording van directeur Nordemann ‘en zal zo vaak als nodig met U in overleg treden’. Aldus president-commissaris Avis.

De door Nordemann bedacht en ontworpen kaaswimpel komt er. Het is de bedoeling dat de toeristen van de Grote Kerk via de Langestraat en Houttil door een dubbele rij wimpels naar de kaasmarkt wandelen. Het idee slaat zo aan, dat ook winkeliers in andere straten de kaaswimpel aanschaffen en aan de vlaggenstok uithangen. 


In De Nachtegaal wordt een postzegeltentoonstelling gehouden.
LANGESTRAAT KRONIEK

1937 

*Speelgoedwinkelier Endel, schuin tegenover Spaander, krijgt het aan de stok met de gemeente als de winkelier geen toestemming krijgt een kantoortje achterin de winkel in te richten. Een ambtenaar heeft het plan met een rode potloodstreep geschrapt. Een bezoek aan een bevriend rooms-katholiek raadslid doet wonderen. Twee maanden later is er alsnog toestemming.

*Het jaarlijkse schoolreisje met de driedekker salonboot van Alkmaar Packet is een hoogtepunt in het leven van iedere Alkmaarse scholier. De tocht door het Noordhollands Kanaal naar Schoorldam is een ervaring om nooit te vergeten. In 1937 maakt de Egmondse kunstschilder E.J. Bowien een grote pasteltekening van ‘de bevlagde boot aan de steiger in een milieu van kleurige wallenkanten, van groene weiden en door zon beschenen water te Schoorldam’. In de etalage van meubelhandel Schoonhoven in de Langestraat bij de Grote Kerk is de kleurige tekening de hele zomer te bewonderen. 

*De afdeling Alkmaar van de Nederlandsche Vereeniging van Postzegelverzamelaars houdt halverwege de maand januari voor het eerst een postzegeltentoonstelling in ‘Hotel De Nachtegaal’ op de hoek van de Hoogstraat. De filatelist Tesselaar van de Laat exposeert een keurcollectie Ka-Be Albums. De toegang is vrij. Ondanks de snerpende kou staan de mensen ver voor de openingstijd in de rij.

*De Gier opent een modezaak in damesconfectie tegenover het stadhuis. Nieuw is dat de winkel is voorzien van ‘daglantaarns in de etalages’.

 

Iedere maand publiceert Hans Koolwijk een pagina met geschiedenis van Spaander Mannenmode.
Reageren, of weet je misschien ook iets over Spaander geschiedenis mail ons op info@spaandermode.nl

« terug naar overzicht