HISTORISCH NIEUWS

De jubileumfoto. Commissarissen vooraan, aandeelhouders achteraan.
1931 - SPAANDER NA 25 JAAR: 28 KLEERMAKERS EN TWEE COUPEURS
Geplaatst op 01/2011

De Alkmaarse Courant gaat in het jubeljaar 1931 terug naar de opening van de nieuwe grote zaak in de Langestraat: 'Verschillende voorzichtige zakenlui vroegen zich hoofdschuddend af, of een zaak van een dergelijke omvang in Alkmaar op dit gebied wel mogelijk was en de pessimisten onder hen waren zelfs van oordeel, dat dit geen stand kon houden'. Volgens de krant ziet de situatie anno 1931 er zeer rooskleurig uit voor Spaander. Er werken 28 kleermakers en twee coupeurs. 'Vooral de maatkleding is toonaangevend, ondanks de opmars van de confectie, die eveneens van uitstekende coupe en kwaliteit is en in de beste zaken op dit gebied in opdracht van de N.V. Spaander vervaardigd wordt'.

De krant weet niet dat de crisis een slagschaduw werpt over het jubileum. Achter de schermen zijn ernstige zorgen. De jaaromzet daalt sterk. Vooral in Hoorn vallen rake klappen. President-commissaris Avis komt in mei terug op de benoeming van Andries Spaander tot wethouder in Hoorn. In de statuten van de N.V. moet een artikel worden opgenomen, dat bijverdiensten door werknemers verbiedt. Er bestaat namelijk gevaar dat Willem Nordemann ook het wethouderschap ambieert. Hij zou in Alkmaar al gevraagd zijn.

Avis zet zijn ergernis nog eens uiteen in een vertrouwelijke brief aan secretaris Holzmuller. Commissarissen en aandeelhouders besluiten Avis zijn zin te geven en de statuten zodanig aan te passen, dat werknemers geen bijbanen mogen hebben, die door commissarissen strijdig worden geacht met hun functie binnen het bedrijf.

Alle oneffenheden worden glad gestreken tijdens een feestavond, ter gelegenheid van het 25-jarig bestaan van de firma in 'De Witte Engel' te Hoorn. Er zijn toespraken, er is muziek en voldoende eten en drinken. Het is voor het eerst in het bestaan van het bedrijf dat commissarissen, aandeelhouders en personeel bijeen komen. Directeur Spaander en kleermaker Erkelens, mannen van het eerste uur, krijgen een gouden horloge. Er wordt een jubileumklantenactie georganiseerd. Iedereen die meer dan fl.40,- besteedt krijgt 1/20 staatlot. De jubileumactie kost het bedrijf fl.1500,-.


De leeszaal van de openbare bibliotheek.
LANGESTRAAT KRONIEK

1931

*Tegenover Spaander krijgt 'Hotel De Toelast' een nieuwe eigenaar. Jan van Tongeren pompt veel geld in het bedrijf. De Toelast is een begrip is stad en regio. Het is het grootste horecabedrijf in de Langestraat. Van oorsprong was het een uitspanning met een belangrijke diligencedienst, inclusief stallen voor rijtuigen en paarden aan de achterzijde in de Breedstraat.

*In de voormalige herberg 'Het Moriaanshoofd' wordt de openbare leeszaal- en boekerij in gebruik genomen. Het is een belangrijke publiekstrekker. De leeszaal was in 1908 gestart in het hoekpand Kaarsemakersgracht-Kanaalkade en vervolgens verhuisd naar de Doelenstraat. Enkele winkels in de Langestraat richten hun etalages in met boeken.

*Boven de leeszaal komt het gemeentearchief. Tussen de leeszaal en het stadhuis koopt de gemeente het leegstaande woonhuis. Daarin wordt de belastingsdienst gevestigd.

*Aan de overkant van de leeszaal wordt het grote herenhuis van de weduwe Cohen Stuart verbouwd tot twee winkelhuizen (De Raat schoenen en Du Crocq mode). Naast Spaander wordt het doktershuis van Korteweg verbouwd tot kruidenierswinkel van Albert Heyn.

*De Alkmaarsche Courant maakt begin maart 1931 bekend dat het 25 jaar geleden is dat in Hoorn de N.V. Kleedingsmagazijn v/h Spaander & Co werd opgericht. Op 16 maart 1906 ging de winkel in Hoorn open.  Op 6 maart 1915 volgde de vestiging in de Alkmaarse Langestraat.

Iedere maand publiceert Hans Koolwijk een pagina met geschiedenis van Spaander Mannenmode.
Reageren, of weet je misschien ook iets over Spaander geschiedenis mail ons op info@spaandermode.nl

« terug naar overzicht