HISTORISCH NIEUWS

De jubileumadvertentie van Spaander.
1930 - KELDERENDE WOLPRIJZEN EN TE DURE GROTE VOORRAAD
Geplaatst op 01/2011

Op 8 augustus 1930 wordt F.H. Holzmuller uit Alkmaar, leraar aan de Rijks Hogere Burgerschool aldaar, tot commissaris bij Spaander benoemd. Holzmuller vult de plek van Dirk de Boer, die twee jaar eerder is overleden. Willem Nordemann is blij dat eindelijk een Alkmaarder in de raad van commissarissen plaats neemt en zijn belangen zal vertegenwoordigen.

Tot eind juli stijgt de omzet. Dan keldert de aandacht van het publiek voor de Spaander kledingwinkels. De wolprijzen dalen ongekend, tot onder het niveau van 1914, terwijl er een grote voorraad wollen kleding voor de oude hogere prijs is ingekocht. De winkels blijven dus met de oude dure voorraad zitten.

In juni ontstaan er opnieuw problemen over de politieke ambitie van directeur Andries Spaander. Opnieuw lonkt het wethouderschap voor Spaander. Jaren geleden was Spaander, onder zware druk van president-commissaris Avis, afgetreden als wethouder van Hoorn. Het wethouderschap ging ten koste van zijn inzet voor de zaak. Spaander gaf dit toe. In 1927 laaide de discussie weer op over zijn eventuele kandidatuur.

Op 6 juni 1930 neemt Holzmuller het op voor de directeur. In een brief aan Avis stelt de pas benoemde commissaris, dat een week later tijdens een raadsvergadering in Hoorn, Spaander tot wethouder zal worden gekozen. Daar heeft Holzmuller geen bezwaar tegen. Het gaat slechts om een tijdelijke benoeming, omdat er in 1931 raadsverkiezingen zijn. Spaander krijgt een lichte portefeuille omdat wethouder Stumpel loco-burgemeester blijft. In de vorige situatie was Spaander loco-burgemeester.

Andries Spaander heeft Holzmuller verzekerd dat zijn 'bijbaantje' niet ten koste zal gaan van zijn werk als directeur van de winkels. Er is geen sprake van dat er een personeelsuitbreiding dient plaats te vinden. Holzmuller stelt de president-commissaris voor een extra vergadering van commissarissen voor de raadsvergadering te beleggen en Spaander daarbij groen licht te geven. Aldus geschiedt. Andries Spaander wordt op 6 juni benoemd tot wethouder van de gemeente Hoorn.


De Japanse prins Nobuhito, evenals prinses Kikuho, brengt een bezoek aan Alkmaar.
LANGESTRAAT KRONIEK

1930

*Hoog bezoek aan Alkmaar betekent drukte in de Langestraat voor het stadhuis. Helemaal toevallig is de komst van de Japanse prins Nobuhito en prinses Kikuho op vrijdag 8 augustus 1930 niet. Er is dan namelijk kaasmarkt. Na de Zuiderzeewerken en Den Helder, is Alkmaar aan de beurt. Kranten hebben het hoge bezoek al dagenlang aangekondigd en op die vrijdag staan duizenden toeschouwers op de stoep in de Langestraat. Vooral vanwege de vermeende schoonheid van de prinses. Het prinselijk paar wordt eerst op het stadhuis ontvangen. Het tijdschema klopt niet. Het prinselijk paar uit het land van de rijzende zon rijdt richting kaasmarkt en keert binnen vijf minuten weer terug. De kaasmarkt is namelijk al afgelopen.

*Eind 1930 meldt de krant dat voor de winkel van Spaander een booglamp, die aan een kabel boven het wegdek hing, naar beneden is gevallen. 'Het lijkt wenschelijk, dat de bevestiging van al deze gevaarlijke electrische projectielen in de stad eens goed worden nagekeken' aldus de welwillende suggestie in de krant.

*Op de derde zondag van april wordt de rust in de Langestraat wreed verstoord door een stoet motorrijders van de 'Indianclub'. De drukte is zo groot, dat een politieagent het motorverkeer bij de Grote Kerk moet regelen. De motorfanaten zijn vanuit het hele land naar Alkmaar gekomen om die middag een bezoek te brengen aan de motorraces op het gemeentelijk Sportpark.

Iedere maand publiceert Hans Koolwijk een pagina met geschiedenis van Spaander Mannenmode.
Reageren, of weet je misschien ook iets over Spaander geschiedenis mail ons op info@spaandermode.nl

« terug naar overzicht