HISTORISCH NIEUWS

De geklede heer anno 1929.
1929 - STEEDS MEER TOELOOP DOOR CENTRUMFUNCTIE
Geplaatst op 01/2011

Het overlijden van oud-coupeur Jan van Daalen, behorende tot de eerste werknemers van Spaander, wordt uitvoerig gememoreerd in de nagelaten stukken van het kledingbedrijf. De aandelen van Van Daalen worden overgeschreven naar bestaande aandeelhouders. Dat gaat ook zo met de aandelen van de overleden fabrikant Dirk de Boer uit Midwoud, ook een van de eerste investeerders. Aandelen Spaander zijn zeer gewild.

Economisch gezien lijkt een stijgende lijn ingezet. De wol- en katoenprijzen dalen in 1929 verder. De verkoopprijzen van goederen blijven constant. De marge tussen inkoop en verkoop stijgt daardoor. De vestiging in Alkmaar neemt steeds meer afstand van Hoorn. Alkmaar komt uit op een omzet van fl.130.000-,- (1928: fl.123.000,-) en Hoorn fl.75.000,- (fl.68.000,-).

Een belangrijke reden voor de stijgende omzet is ook de steeds bredere naamsbekendheid van Spaander. Mede door een intensief advertentiebeleid. Klanten komen van steeds verder naar de winkels toe. Dit wordt gestimuleerd door betere verbindingen en intensiever autobus- en treinverkeer. Vooral de winkel in de Alkmaarse Langestraat profiteert van de toename van de streekfunctie van de stad. Met name op marktdagen neemt de toeloop van 'boeren en buitenlui' in de winkel toe. De strenge winter helpt ook. Er wordt veel winterkleding verkocht. Op 12 februari wordt bij 12 graden vorst de Elfstedentocht gereden. De Zuiderzee is wekenlang begaanbaar door sleden, getrokken door paarden.

De totale verkoop van winterjassen stijgt naar een record van 228 stuks. Een aantal dat tot na de Tweede Wereldoorlog niet meer gehaald gaat worden. Ook de verkoop van petten (1150) en sjaals (1133) in beide winkels bereikt een record. Willen Nordemann hoeft echter niet te rekenen op uitbreiding van personeel in Alkmaar. Directeur Andries Spaander staat onder zware druk van de commissarissen, die trouw ieder kwartaal in het Parkhotel te Hoorn bijeen komen. De heren schromen niet de kelners veel werk te bezorgen. Voor de winkels is het bezuinigen, bezuinigen en nog eens bezuinigen. De commissarissen hebben aanwijzingen dat in 1930 de prijzen van tuinbouwproducten zullen stijgen. Dit betekent meer inkomsten voor de tuinders 'en dus meer omzet voor de winkels' is de conclusie in het notulenboek.


Het herenhuis van de familie De Lange maakt plaats voor een bankgebouw.
LANGESTRAAT KRONIEK

1929

*Feijens Noordbantsche Schoenmagazijn adverteert als eerste winkel in de Langestraat met de slogan 'Wat niet past kan worden geruild'. Het is in 1929 de mooiste schoenenzaak in Alkmaar. In 1941 opent Hofstede in het pand de winkel 'in gezondheidsartikelen'.

*Bij de Grote Kerk koopt de NH-Levensverzekeringsmaatschappij het voormalig woonhuis van de familie De Lange. De laatste jaren hield de gemeenteontvanger er kantoor. Op de hoek ligt naast het vervallen herenhuis een grote tuin die grenst aan de Sint Laurensstraat. De verzekeraar wil er een kantoorgebouw neer zetten. De bekende architect A.J.H. Kropholler (1881-1973) krijgt opdracht 'Het Hooge Huys' te ontwerpen. Kropholler werkt samen met Berlage. Zijn bouwstijl kenmerkt zich door geboouwen met massale trapgevels.

*Manufacturier en meubelhandelaar Ben Kuijper verruild de Langestraat voor de Boterstraat. Hij kan zijn pand in de Langestraat goed verhuren. Het zal voor het winkelende publiek even wennen zijn, dat de winkelier niet meer in zijn deuropening staat. Kuijper is een bekende Alkmaarder. Jarenlang heeft hij zitting in het bestuur van de ontzetvereniging. Legendarisch is het verhaal in 1923, toen Koningin Wilhelmina op 8 oktober (herdenking Alkmaars ontzet anno 1573) een bezoek bracht aan de stad. Op de filmbeelden die Polygoon van het bezoek maakte, was te zien hoe Ben Kuijper op de rode loper wandelde en de koningin ernaast. Kuijper aanschouwde de beelden met graagte in de bioscoop, omringd door bewonderende stedelingen.

Iedere maand publiceert Hans Koolwijk een pagina met geschiedenis van Spaander Mannenmode.
Reageren, of weet je misschien ook iets over Spaander geschiedenis mail ons op info@spaandermode.nl

« terug naar overzicht