HISTORISCH NIEUWS

Herenmode 1925-1928.
1928 - CHARLESTON EN PRINS VAN WALES BEPALEN MODEBEELD
Geplaatst op 01/2011

In de eerste drie maanden van het jaar 1928 stijgt de omzet bij Spaander nog met ruim 10.000 gulden, in vergelijk met 1927. In november staat de teller op een klein plusje, in vergelijk met het voorgaande jaar. Alle zeilen moeten worden bijgezet om de zaak in balans te houden. Waar bezuinigd kan worden, worden maatregelen genomen. Alle hoop is gevestigd op verbetering van de werkgelegenheid in de land- en tuinbouwsector. Gaat die omhoog, dan gaat de kassa weer volop rinkelen, is de mening van directie en aandeelhouders.

De kleermakerij breidt steeds steeds meer uit. Een reclamecampagne in het eerste kwartaal 1928 voor maatkleding oogst succes maar 'de meest mogelijke zuinigheid in het maken van onkosten blijft geboden'. De crisistijd lijkt de omzet in de kledingbranche minder te treffen dan de overige handel. Het filiaal in Hoorn komt uit op een groei van enkele procenten en 'het huis Alkmaar' heeft een plus van acht procent.

Nieuwe modetrends hebben de volle aandacht van Willem Nordemann. Internationale trendsetter is Edward, Prins van Wales. Hij verruilt als heer van stand in zijn vrije tijd het colbertkostuum voor modieuze sportkleding. De mode wordt beinvloed door kunst en architectuur. De golvende lijnen van de jugendstil worden vervangen door de strakke vormen van het kubisme. Het is de periode van de Charleston. Het vest maakt plaats voor de pullover met V-hals. De modieuze man draagt broeken met zeer wijde pijpen.

Het confectiekostuum is inmiddels betaalbaar voor elke klasse, zodat ook arbeiders een mooi pak kunnen kopen. Wel blijft er een groot verschil in kwaliteit van materiaal en de manier waarop het kostuum gedragen wordt. Oxford-bags (broeken met zeer brede pijpen en omslagen) en sportkousen zijn in. De kleding moet comfortabel zitten. De overhemden krijgen liggende boorden en er komen strikdassen. De strohoeden maken plaats voor gleufhoeden en petten en bij een smoking wordt een wit vest gedragen.

Kledingaccessoires doen meer de intrede. Leren broekriemen met fraaie gespen, de vlinderdas, pochet, zegelring met monogram, sigarettenkoper en sigarenpijpje raken in. 


Soecker is de oudste familiezaak (1793) in de Langestraat.
LANGESTRAAT KRONIEK

1928

*Van landelijke filiaalbedrijven is in 1928 nog weinig sprake in de Alkmaarse Langestraat. De ruim zestig winkels zijn in handen van Alkmaarse families, kooplieden en beleggers die vaak boven de winkel wonen. De Gruyter en Jamin zijn de eerste niet Alkmaarse namen die hun intrede doen in de Langestraat. Een straat verder, op de Laat, opent Vroom & Dreesman de deuren. De oudste zaak in de Langestraat is die van Soecker, banketbakkerij sinds 1793.

*In 1928 zijn er nog ruim dertig woonhuizen in de Langestraat. Voornamelijk in het westelijk deel. Naast Spaander woont de huisarts dr. A.j. Korteweg en even verder tandarts C.F.G. Zijlstra, de juristenfamilie De Lange en niet te vergeten bij de Grote Kerk de weduwe van mr. Van der Feen de Lille.

*Alleen de insiders wisten dat het niet goed ging met hotel-restaurant De Toelast, schuin tegenover Spaander. De zaak was te groot, de kosten te hoog en het publiek bleef weg. De economische crisis eist zijn tol. Als de huurder eind 1927 aankondigt te vertrekken, besluit eigenaar Jan Th. de Vries de horecazaak te verkopen. Half april verschijnt de aankondiging dat het bedrijf bij opbod zal worden verkocht.

Buurman notaris C.J. de Lange zal de verkoop leiden. Nieuwe eigenaar wordt de uitbater Jan E. van Tongeren. De Toelast blijft bestaan.

Iedere maand publiceert Hans Koolwijk een pagina met geschiedenis van Spaander Mannenmode.
Reageren, of weet je misschien ook iets over Spaander geschiedenis mail ons op info@spaandermode.nl

« terug naar overzicht