HISTORISCH NIEUWS

Het driedelig kostuum doet zijn intrede.
1927 - BOTSING TUSSEN SPAANDER EN NORDEMANN OVER INKOOP
Geplaatst op 01/2011

De slechte resultaten in de landbouw in Westfriesland heeft zijn weerslag op de omzet in de winkel in Hoorn. Die omzet daalt van fl.73.000,- in 1926 naar fl.68.000,- in 1927. In Alkmaar is ook een daling te zien (van fl.125.000,- naar fl.122.000,-.( De nettowinst voor het hele bedrijf Spaander komt in 1927 uit op fl.8.100,-.

De statuten van de N.V. zijn inmiddels aangepast. Het kapitaal van de vennootschap is verdubbeld naar twee ton, goed voor 275 aandelen. Waarvan 125 elk groot fl.1.000,- en 150 elk fl.500,-. Van de nettowinst gaat zeventig procent naar de aandeelhouders, twintig procent naar het reservefonds en tien procent naar het personeel. In de statuten is vastgelegd dat directieleden van Spaander minimaal eigenaar moeten zijn van vijf aandelen van fl.1000,-.

Willem Nordemann, inmiddels 37 jaar oud, ontpopt zich steeds meer als de inkoper voor beide vestigingen. Hoofddirecteur Andries Spaander laat de touwtjes langzaam vieren. het modebeeld is sinds enkele jaren drastisch veranderd. De man moet zich comfortabel voelen in zijn kleding. Mannen verruilen  hun formele kleding voor sportieve kostuums. De hoge beklemmende boorden ('vadermoordenaars' genoemd) en de stijve manchetten raken uit de mode.

Nordemann springt daarop in. Sinds 1925 vinden de modestijlen hun weerslag in de 'Roaring Twenties' en omarmd  het publiek het aanbod gretig. Er wordt steeds meer geld uitgegeven aan kleding. Menigmaal botst de adjunct-directeur met de hoofddirecteur Spaander over de inkoopkeus. Beide mannen hebben een zakelijk en uiterst formeel contact met elkaar. Afstand moet er zijn is de mening van Andries Spaander.


De toren van het stadhuis wordt vernieuwd.
LANGESTRAAT KRONIEK

1927

*Eind 1927 maakt de gemeente bekend dat het 'zandklokje' op het dak van het stadhuis in ere is hersteld. Als door sneeuw of ijzel de straten glad zijn geworden, wordt het zandklokje geluid. Hoofdbewoners van woningen en winkels moeten dan ter breedte van een meter vanaf de gevel zand of as strooien.

*Nu de Langestraat is vernieuwd, blijkt de publieke belangstelling voor de winkelstraat enorm te zijn. De toename van het verkeer, fietsen, auto's en karren baart de gemeente en de politie al snel zorgen. Van enige verkeersregulatie is nog geen sprake. Overal staan voertuigen geparkeerd. Vooral het kruispunt bij de Grote Kerk trekt de aandacht van de politie. Tijdens marktdagen staat er een agent het verkeer te regelen.

*Veel winkeliers, die achter zijn gebleven in onderhoud van hun panden, besluiten alsnog te verbouwen. Ook de toren van het stadhuis wordt vernieuwd.

*Alex Querelle maakt bekend dat de firma Jean Pierre Querelle wordt opgeheven. Hiermee komt een einde aan de legendarische parapluwinkel op de hoek van de Houttil. Daar begon zijn bedovergrootvader in 1847 een winkel. De vader van Jean was een deftig heerschap die kon bogen op stijl, zakelijkheid en...twee mooie dochters.

Iedere maand publiceert Hans Koolwijk een pagina met geschiedenis van Spaander Mannenmode.
Reageren, of weet je misschien ook iets over Spaander geschiedenis mail ons op info@spaandermode.nl

« terug naar overzicht