HISTORISCH NIEUWS

De voorpui van de winkel.
1924 - ANDRIES SPAANDER MOET WETHOUDERSCHAP NEERLEGGEN
Geplaatst op 01/2011

1924 – ANDRIES SPAANDER MOET WETHOUDERSCHAP NEERLEGGEN
Hoofddirecteur Andries Spaander meldt de commissarissen dat hij blij is verlost te zijn van het wethouderschap in Hoorn. Ook legt hij de voorzittershamer neer van de plaatselijke afdeling van de liberale staatspartij. Dit gebeurt onder druk van de geldschieters, omdat de tijden slechter worden. Spaander zegt dat hij, achteraf bezien, eerder had moeten stoppen want de lol was er wel af. De directeur vindt ‘veel meer bevrediging in het zakendoen’. Spaander zegt dat het hem gelukt is nog eens fl.12.000,- te bezuinigen. De raad van commissarissen is zeer tevreden. 
Voortaan is de nieuw benoemde adjunct-directeur Willem Nordemann uit Alkmaar aanwezig bij de vergaderingen van commissarissen en aandeelhouders, die steevast in Hoorn worden gehouden. 
De Alkmaarse accountant Pissart komt begin 1924 met zijn rapport over de bedrijfsvoering van Spaander & Co. Er worden aanpassingen van het boekhoudkundig systeem ingevoerd. Ook de oude statuten worden aangepast. De door de accountant geregistreerde oninbare posten worden stuk voor stuk door de commissarissen behandeld. De directie heeft heel wat uit te leggen.
Willem Nordemann maakt tijdens een vergadering van commissarissen in maart bekend, dat de titel adjunct-directeur onwettig is en strijdig met de statuten van de N.V. De commissarissen reageren niet. Voor het eerst in het elfjarig bestaan van de onderneming wordt er verlies geboekt (fl.29.000,- op een bruto-omzet van fl.166.000,-.). Het personeel over de vestigingen in Alkmaar en Hoorn zal worden ingekrompen en de lonen gaan omlaag.
Eind 1924 trekt de omzet echter weer aan. Het krediet bij de middenstandsbank wordt teruggebracht van fl.90.000,- naar fl.5.000,- en er wordt een nieuwe lening tegen een veel lagere rente afgesloten bij de Boerenleenbank te Oostwoud. 
Willem Nordemann zet zich in Alkmaar in voor de Gas- en Middenstandstentoonstelling (GAMIT).  Het is voor het eerst dat de jonge adjunct-directeur zich inzet voor een algemene promotieactie. 
Hoofddirecteur Andries Spaander meldt de commissarissen dat hij blij is verlost te zijn van het wethouderschap in Hoorn. Ook legt hij de voorzittershamer neer van de plaatselijke afdeling van de liberale staatspartij. Dit gebeurt onder druk van de geldschieters, omdat de tijden slechter worden. Spaander zegt dat hij, achteraf bezien, eerder had moeten stoppen want de lol was er wel af. De directeur vindt ‘veel meer bevrediging in het zakendoen’. Spaander zegt dat het hem gelukt is nog eens fl.12.000,- te bezuinigen. De raad van commissarissen is zeer tevreden. Voortaan is de nieuw benoemde adjunct-directeur Willem Nordemann uit Alkmaar aanwezig bij de vergaderingen van commissarissen en aandeelhouders, die steevast in Hoorn worden gehouden. 


De Alkmaarse accountant Pissart komt begin 1924 met zijn rapport over de bedrijfsvoering van Spaander & Co. Er worden aanpassingen van het boekhoudkundig systeem ingevoerd. Ook de oude statuten worden aangepast. De door de accountant geregistreerde oninbare posten worden stuk voor stuk door de commissarissen behandeld. De directie heeft heel wat uit te leggen.Willem Nordemann maakt tijdens een vergadering van commissarissen in maart bekend, dat de titel adjunct-directeur onwettig is en strijdig met de statuten van de N.V. De commissarissen reageren niet. Voor het eerst in het elfjarig bestaan van de onderneming wordt er verlies geboekt (fl.29.000,- op een bruto-omzet van fl.166.000,-.). Het personeel over de vestigingen in Alkmaar en Hoorn zal worden ingekrompen en de lonen gaan omlaag.Eind 1924 trekt de omzet echter weer aan. Het krediet bij de middenstandsbank wordt teruggebracht van fl.90.000,- naar fl.5.000,- en er wordt een nieuwe lening tegen een veel lagere rente afgesloten bij de Boerenleenbank te Oostwoud. Willem Nordemann zet zich in Alkmaar in voor de Gas- en Middenstandstentoonstelling (GAMIT).  Het is voor het eerst dat de jonge adjunct-directeur zich inzet voor een algemene promotieactie. 


In 1924 wordt begonnen met het weghalen van de oude bestrating en stoepen.
LANGESTRAAT KRONIEK

1924

*De hardstenen stoepen, aan beide zijden van de Langestraat, worden verwijderd. Ook de smeedijzeren hekjes die zo lang de afscheiding vormden tussen de voorname herenhuizen worden gesloopt. Daarvoor komen tegeltrottoirs in de plaats. Later zal het klinkerwegdek, met daarin nog een deel van de tramrails, worden vervangen door betumblokken.

*Veel winkeliers investeren in hun zaak. Zoals modehuis Meijer. Onder de winkel van Linesch komt een grote kelder. In de straat wordt een riool gelegd en veel ondernemers besluiten daar waterclosets op aan te sluiten. De Langestraat maakt zich op voor een algehele metamorfose.

*In het oorspronkelijke winkelpandje van Spaander bij de Mient, opent Genefaas zijn sigarenmagazijn ‘De Hollandse Damper’. Boekhandel Louis Frankenberg installeert de beroemde ruitertjes uit de Waagtoren in zijn etalage als aandachttrekker. De zaak bestaat sinds 1902. De joodse winkelier trekt de aandacht omdat hij het agentschap van twee wereldbekende schrijfmachinemerken ‘Continental’ en ‘Imperial’ heeft verworven. De firma Heeger uit Friesland opent een modezaak. Schuin tegenover het stadhuis wordt het patriciërshuis van Jhr. Van Foreest verbouwd tot ‘Heeren Kappersinrichting’. Steeds meer herenhuizen, vanaf de Grote Kerk tot halverwege de straat, maken plaats voor winkels.

Het leegstaande winkelpand naast Spaander wordt ingericht als dependance voor de energiemanifestatie GAMIT (gas & middenstand). Op het Doelenveld staat een grote tent met de nieuwste verwarming- en verlichtingtoestellen.

Iedere maand publiceert Hans Koolwijk een pagina met geschiedenis van Spaander Mannenmode.
Reageren, of weet je misschien ook iets over Spaander geschiedenis mail ons op info@spaandermode.nl

« terug naar overzicht