HISTORISCH NIEUWS

Spaander adverteert zeer regelmatig in de Alkmaarsche Courant.
1923 - WILLEM NORDEMANN BENOEMD TOT ADJUNCTDIRECTEUR
Geplaatst op 12/2010

Piet Stapel roert zich heftig tijdens de vergadering van commissarissen in januari Hoorn. Directeur Andries Spaander is het mikpunt. Inkoper Keijsper heeft te veel de vrije hand gehad bij de inkoop van kinderkleding. Die is te duur ingekocht. Die inkopen hadden moeten worden gedaan door de directeur zelf. Spaander reageert dat Keijsper alleen een voorraad handschoenen te duur heeft ingekocht. Oorzaak van de lagere verkoopcijfers is de algehele malaise. Aldus het verweer van de directeurnaamgever van het modebedrijf.

Voorzitter Avis zegt het eens te zijn met de kritiek van Stapel en stalt vast dat Keijsper ‘de baas’ is geworden. Spaander moet het heft weer in handen nemen. Avis stelt ook voor dat meer aandelen moeten worden uitgegeven.

Spaander geeft toe dat hij te weinig tijd besteedt aan de zaak. Misschien moet hij zijn nevenverdiensten opzeggen. Binnen een maand zal de directeur met voorstellen komen. De directeur meldt een maand later, tijdens de bijeenkomst van commissarissen, dat hij de inkomsten van zijn bijverdiensten niet kan missen. Zijn wethouderschap in Hoorn levert fl. 1200,- per jaar op. Avis zegt dat dit niet aan de orde is. Spaander zou met voorstellen komen hoe hij de zaak beter kan leiden.

Spaander zegt, dat hij sinds zijn directeurschap in 1906 zijn inkomsten in het bedrijf op pijl moet zien te houden door provisies over omzet en nu de omzet onder druk staat, lopen zijn inkomsten terug. Avis stelt voor als adjunct-directeur Willem Nordemann aan te stellen. Hiermee gaat de vergadering akkoord.

Directeur Spaander wijkt voor de druk van de commissarissen zijn wethoudersfunctie op te zeggen, om zich zo meer met de winkels te kunnen bemoeien. Wel wil hij een hoge beloning zodat alle bijverdiensten kunnen vervallen. Dit wordt ingewilligd. Hij krijgt fl.1000 meer per jaar. Andries Spaander treedt per 4 september 1923 af als wethouder.

Langzaam maar zeker groeien beide winkels uit elkaar. Het ‘ huis Hoorn’ raakt ver achter op ‘huis Alkmaar’. Als eind oktober de omzetcijfers op tafel komen staat Hoorn op fl.47.319,- en Alkmaar op fl.90.380,-. De omzet van beide zaken is fl.23.000,- lager dan in de periode 1922. Belangrijkste reden is de sterke verlaging van de verkoopprijzen. Bedrijfsleider Willem Nordemann stelt vast, dat het opvallend is dat de verkoop in Alkmaar van regenjassen fors is gestegen.

Bij garagebedrijf Met in Alkmaar wordt voor het winkelbedrijf een motorfiets gehuurd voor bezorging van verkochte goederen. Dit bespaart transportkosten.  

 


Dirk Oudes, kunstschilder juwelier.
LANGESTRAAT KRONIEK

1923

 

*De paardentram maakt plaats voor tractortram en verdwijnt uit de Langestraat. De rails in de Langestraat worden verwijderd. Niet één winkelier rouwt erom. De tram levert alleen overlast. Regelmatig loopt het gevaarte uit de rails en passagiers waren er de laatste jaren ook vrijwel niet meer.

Een probleem is wel dat de bestelde nieuwe rails voor de tractortram voorlopig nog niet kan worden aangelegd. De industrie in Duitsland ligt door de oorlog (1914-1918) nog plat.

*Langzaam maar zeker ontstaat het verlangen het wegdek van de Langestraat aan te pakken. De keien moeten weg en er zouden trottoirs komen. Maar de hardstenen stoepen met fraaie smeedijzeren kettingen en hekjes dan? Het zal nog jaren duren tot het wegdek wordt aangepakt

*Winkelierster juffrouw Aghina gooit de handdoek in de ring. Het 'magazijn van weelde- en huishoudelijke artikelen' houdt op te bestaan. Een jaar eerder haalde Aghina nog de publiciteit met een expositie van minerale stenen. Kruidenier De Gruyter vestigt zich in het pand tussen Boterstraat en Payglop.

*Er is veel verloop in de Langestraat. Juwelier (en kunstschilder) Dirk Oudes opent vlakbij de Houttil zijn zaak in gouden en zilveren sieraden en op de hoek met de Mient gaat ‘De Koninklijke Bierbron’ open van Joh. van der Vis.  Op de hoek van de Hoogstraat kan de roker voortaan terecht bij ‘Sigarenmagazijn Hartland’.

*De bekende humorist en radioartiest Willy Derby treedt eind maart een weekend op in ‘Hotel de Toelast’, schuin tegenover Spaander. Entree  25ct. Het publiek staat voor de voorstelling uren in de rij.

 

Iedere maand publiceert Hans Koolwijk een pagina met geschiedenis van Spaander Mannenmode.
Reageren, of weet je misschien ook iets over Spaander geschiedenis mail ons op info@spaandermode.nl

« terug naar overzicht