HISTORISCH NIEUWS

De motorraces trekt veel publiek. Willem Nordemann zet een speedwaymotor in de etalage van zijn nieuwe winkel.
1921- SPEEDWAYMOTOR IN ETALAGE GROTE AANDACHTTREKKER
Geplaatst op 10/2010

Bedrijfsleider Willem Nordemann is voortaan aanwezig bij de periodieke vergaderingen van de raad van commissarissen in Hoorn. De zaken worden voortvarend aangepakt. De nieuwe winkel in de Alkmaarse Langestraat draait boven verwachting goed. De ‘moederwinkel’ in Hoorn heeft ‘een redelijk omzet’.

Het bedrijf Spaander draait zo goed, dat de aandeelhouders meer geld in de kledingonderneming investeren. Het maatschappelijk kapitaal van het bedrijf wordt verdubbeld naar twee ton. Er wordt een vaste accountant ingehuurd om de vinger aan de pols te houden.

Een jaar na de opening van de nieuwe kledingwinkel in de Alkmaarse Langestraat nr.58 is de omzet  fors hoger dan die in Hoorn. Aan het eind van het jaar 1921 staat de omzetteller voor Hoorn op fl.78.284,- en voor Alkmaar op fl.97. 985,-. Binnen de raad van commissarissen treden verschillen van mening op over de hoogte van de schuld aan de bank. Die is onverwacht gestegen van fl.40.000,- naar fl.90.000,-. Aandeelhouder, en tevens directeur, Andries Spaander legt uit, dat de stijging van de schuld aan de bank veroorzaakt is door de fors gestegen inkoop van goederen.

Nordemann scoort half mei hoog in Alkmaar met een speedwaymotor in de etalage, ter bevordering van de aandacht van het publiek en de promotie van de motorraces op 3e Pinksterdag op de grasbaan van het Sportpark. De motor in de etalage in de Langestraat is een geweldige aandachttrekker.

Dat speedwayraces in de Hout trekt ook veel volk. Alkmaar en omgeving is in de ban van de motorraces op de ovale baan van het Sportpark. Die races worden in de zomermaanden georganiseerd door de VVV Alcmaria Victrix. Dat zorgt voor een gevulde kassa.

Op 28 mei wordt Pieter Herman Nordemann geboren. De gedroomde opvolger van vader Willem.

Andries Spaander meldt aan het eind van 1921 trots, dat de zaak een grote order heeft van Rijkswaterstaat voor de levering van duffelse kleding voor het werkvolk. De accountant gooit roet in het eten. De winstcijfers over de voorgaande jaren zijn te hoog berekend. Dus hebben de aandeelhouders te veel ontvangen aan winstdeling. Dat zal moeten worden verrekend.

  


De politie heeft de handen vol.
LANGESTRAAT KRONIEK

1921

 

*Begin juli 1921, op een zondag, gaat het mis in de Langestraat. Twee politieagenten arresteren vlak voor de deur van het politiebureau, dat onder de toren van het stadhuis is gevestigd, een jongen. Als het publiek partij kiest voor de knaap slaan de agenten er met hun gummiknuppels op los. De jongen is dan al geboeid afgevoerd naar de kerker onder de stadhuistoren. Aldus toeschouwer Jan van de Harst in een ingezonden stuk in de plaatselijke krant.. De betreffende inspecteur van politie, die leiding gaf aan de ‘expeditie’ in de Langestraat, reageert op de aanklacht in de krant en gebruikt als weerwoord dat de jongen ‘beschonken was en weerstand bood’.

Die zondagmiddag waren er ook motorraces op het gemeentelijk Sportpark in de Alkmaarder Hout. Daar kwamen duizenden mensen op af. De politie had dus een drukke middag achter de rug. Aldus het excuus van inspecteur  Sonneveld. Hij zet alles nog eens op een rijtje en verwijt de critici

onkunde en onbevoegdheid over het handel der politie in de rechtmatige uitoefening harer bediening. Na deze uitleg verstomd alle kritiek op het optreden van de politie.

*In oktober houdt Louis Trijbetz in zijn winkel Het Meubelhuis , vlakbij de Boterstraat, een Duitsche Week. Louis heeft onlangs een enorme partij meubelen in Duitsland op de kop getikt en door de lage valutastand ‘ben ik in de gelegenheid deze voor buitengewone lage prijzen aan te bieden’, aldus de advertentietekst. Het gaat om huiskamer- en studeerkamermeubelen.

Iedere maand publiceert Hans Koolwijk een pagina met geschiedenis van Spaander Mannenmode.
Reageren, of weet je misschien ook iets over Spaander geschiedenis mail ons op info@spaandermode.nl

« terug naar overzicht