HISTORISCH NIEUWS

De advertentie in de krant van 23 maart 1920.
1920 - KASSA-EILAND EN PASLOKAAL NOVUM IN NIEUWE WINKEL
Geplaatst op 09/2010

Het jaarsalaris van bedrijfsleider Nordemann wordt vastgesteld op fl.3000,- plus één procent van de bruto-omzet, tot een maximum van fl.3500,-. Nordemann heeft vrij wonen en mag gratis kleding aanschaffen uit het assortiment. Ieder jaar wordt het beloningspakket vastgesteld door de algemene vergadering van aandeelhouders, op vorostel van de raad van commissarissen. De antieke voorwerpen, die in het pand Langestraat nr. 58 (in de advertentie abusievelijk nr. 51 vermeld) zijn aangetroffen, achter gelaten door de erven meubelhandelaar Jan Nierop, worden aan de gemeente Alkmaar geschonken.

Vlak voor de opening op 23 maart van de nieuwe winkel van N.V. Kleedermagazijnen A. Spaander & Co krijgt bedrijfsleider Willem Nordemann de schrik van zijn leven. In het grootste etalageraam zit een barst. Dit is gebeurd bij het inzetten van het glas. Vervanging van het raam kost nog even tijd want er is een ‘transportstaking’ gaande. Pessimisten voorspellen dat de ruiten in de voorgevel geen lang leven zijn beschoren omdat ze te groot zijn. Eén voorbijrijdende zware wagen en de ruit trilt stuk. Bijkomend element is dat het raamkozijn van metaal is. Een novum in Alkmaar voor een winkel.

Nordemann zal de Alkmaarsche Courant de volgende dag met gloeiende wangen lezen. Hij mag tevreden zijn over de inhoud van het verslag. De nieuwe winkel behoort tot de grootste in de Langestraat. Het ‘kassa-eiland’ is een novum voor Alkmaar, evenals de paskamers waar daglicht in valt. De coupeur en kleermakers hebben een eigen atelier en de damesafdeling heeft een apart ‘paslokaal’. Er is ook een grote kinderafdeling. Op de eerste verdieping is het kantoor en de woning van ‘de chef’. Ook de Alkmaarse architect Dirk Saal wordt geprezen. Hij zorgt ervoor dat voor het eerst stalen raamkozijnen worden toegepast voor een winkel.

De ‘N.V. Kleedermagazijn voorheen A. Spaander en Co’ is inmiddels in de Staatscourant vermeld en dus een feit.

 


Een Fokker cirkelde boven de Langestraat.
LANGESTRAAT KRONIEK

1920

*Op dinsdag 23 maart 1920 is het stralend weer. Het is een prachtige voorjaarsdag. In de Langestraat is het feest. Spaander herenkleding opent de nieuwe zaak. Het is de eerste winkel in Alkmaar met een ‘binnen-fietsenstalling’, om diefstal te voorkomen. We schrijven anno 1920.

*De winkeliers in de Langestraat verdringen zich met advertenties in de krant omdat het voorjaar- en zomerseizoen is geopend.

*Rond twee uur klinkt motorgeronk in de lucht. Een Fokkervliegtuig van de ‘Eerste Nederlandsche Luchtrederij’ cirkelt hoog in de lucht boven de oude binnenstad van Alkmaar. In het vliegtuig zitten de bekende Alkmaarse garagehouders Haarsman van Oucoop en Langeveld. De heren zijn eigenaar van een garage in de Nassaulaan, later de Fordgarage van Willem Schmidt, nadat Schmidt het Heiligeland heeft verlaten waar hij zijn garagebedrijf begon.

Deskundigen weten te melden dat het vliegtuigje op 5800 meter rondjes draait. Als het vliegtuig boven de Langestraat vliegt, schommelt het toestel. De piloot laat merken dat de inzittenden genieten van het straatgewoel in de Langestraat. Het winkelende publiek zwaait uitbundig naar het vliegtuig. De volgende dag kan iedereen lezen wie de inzittenden waren. Een betere reclame is niet denkbaar.

De KLM begint twee maanden later met Fokker passagiersvluchten vanaf Schiphol.

 

Iedere maand publiceert Hans Koolwijk een pagina met geschiedenis van Spaander Mannenmode.
Reageren, of weet je misschien ook iets over Spaander geschiedenis mail ons op info@spaandermode.nl

« terug naar overzicht