HISTORISCH NIEUWS

Het voormalig militair tehuis wordt aangekocht voor fl.34.000,-.
1919 - SPAANDER KOOPT LEEGSTAAND MILITAIR TEHUIS MIDDEN IN DE LANGESTRAAT
Geplaatst op 08/2010


Voor het eerst in het bestaan van de Alkmaarse vestiging van Spaander wordt een verbouwingsuitverkoop gehouden. ‘Verbouwing’ slaat op het nieuwe pand midden in de Langestraat. Voor de nieuwe modeartikelen geldt twintig procent korting en voor de oude collectie vijftien procent. De oude collectie vliegt weg. De omzet in Alkmaar schiet omhoog. De stijging is veertig procent. ‘Hoorn’ raakt op achterstand bij ‘Alkmaar’. Het dividend wordt vastgesteld op twaalf procent.

Op 18 november 1919 wordt de eerste algemene vergadering van de N.V. gehouden. Directeur Andries Spaander zit voor. Tot commissarissen worden benoemd J. Koster, H.J. Avis,  D. de Boer en P. Stapel (schoonvader van Willem Nordemann). Koster wordt voorzitter. De Koninklijke goedkeuring voor de N.V. is inmiddels binnen.

Het eerste belangrijk besluit van de commissarissen is, dat Spaander het pand Langestraat 58 mag verwerven voor fl.34.000,-. Van oorsprong zijn het twee woningen die de laatste tijd zijn gebruikt als militair tehuis.

Tijdens de Eerste Wereldoorlog is in de panden het distributiekantoor gevestigd. Daarvoor de meubelzaak van Jan Nierop. Nierop liet in 1879 het herenhuis van notaris C.J. de Lange verbouwen. Beging 19e eeuw woonde er  burgemeester Nanning van Foreest van Petten.

Spaander gaat voortvarende te werk. Het bouwvallig complex wordt aangekocht en de Alkmaarse architect Dirk Saal krijgt opdracht een bouwplan te maken voor de nieuwe zaak. Het oude pandje aan het begin van de Langestraat wordt voor fl.16.000,- verkocht. Het echtpaar Nordemann-Stapel krijgt op 27 oktober het eerste kindje: Wilhelmina Geertje. Het meisje wordt Evangelisch-Luthers gedoopt. Naar het geloof van haar vader. Moeder is van Nederlands-hervormde afkomst, maar volgt haar man trouw in zijn geloof en de kerk aan de Oudegracht, hoek Baangracht, van oorsprong de schuilkerk uit 1692.

 
Links de ABT-bioscoop.
LANGESTRAAT KRONIEK

1919

 

*Rond de jaarwisseling ontstaat er rumoer in het Alkmaarsche Bioscoop Theater (sinds 1912 ABT-theater) in de Langestraat tegenover het stadhuis, het tweede pand vanaf de Hoogstraat.

Tijdens een filmvoorstelling misdraagt Klaas van Thijn zich in hoge mate. Aldus zaalwachter en portier Jan Schoonhoven in een ingezonden stuk in de krant. Klaas gaat namelijk op de eerste stoel van rij twaalf zitten, die al jaren gereserveerd is voor ‘een ouden heer van 60 jaar met zitproblemen’. Klaas reageert op zijn beurt in het dagblad en doet zijn beklag over de houding van de zaalwachter van het ABT-theater. Namen en toenamen worden niet verzwegen. Biosportier Jan Schoonhoven weerlegt vervolgens de woorden van de getergde Klaas van Thijn. Klaas zal nooit meer een voet over de drempel van de bioscoop zetten, tot de portier ontslag heeft genomen.

De bioscoop haalde kort voor het incident het nieuws als er een draadloze telegrafie wordt  geïnstalleerd.

*Tegenover het voormalig militair tehuis dat Spaander heeft aangekocht, opent Gerritsen Plaggert de Noordhollandsche Lunchroom, annex familiehotel. Voorheen woonde er het gezin van mr. N.H. de Lange. Opnieuw wordt een groot patriciershuis verbouwd tot bedrijfspand. Sensatie wekt het fornuis in de keuken van twee vierkante meter. De lunchroom groeit uit tot het grootste horecabedrijf van Alkmaar: later De Toelast genaamd.

Iedere maand publiceert Hans Koolwijk een pagina met geschiedenis van Spaander Mannenmode.
Reageren, of weet je misschien ook iets over Spaander geschiedenis mail ons op info@spaandermode.nl

« terug naar overzicht