HISTORISCH NIEUWS

Etaleur Willem Nordemann maakt deze ijs- & wintersportetalage.
1917 - GELDSCHIETERS HOUDEN VINGER AAN DE POLS
Geplaatst op 06/2010

Het Alkmaarse kledingfiliaal Spaander & Co wordt vanuit Hoorn goed in de gaten gehouden. Ieder kwartaal komen de geldschieters van de onderneming, onder voorzitterschap van burgemeester Avis, bijeen in Hoorn en moet secretaris  Spaander verslag uitbrengen.  Pogingen van de directeur onder ‘de greep’ van zijn medebestuursleden uit te komen, stranden. Vooral Avis beschouwt het winkelbedrijf als zijn hobby.

De vergaderkosten van het bestuur drukken zwaar op de begroting van de zaak.  De vergaderingen worden steeds meer feestelijke bijeenkomsten, want de omzetten stijgen alleen maar. Spaander ergert zich aan de hoge vergaderkosten van de aandeelhouders-bestuurders. Hij dringt aan op soberheid en minder vergaderingen. Tevergeefs. De meerderheid van het bestuur blijft ook verlangen dat ieder kwartaal de cijfers en achterliggende definities op tafel komen.

Begin juli 1917 legt Spaander zijn functie van secretaris neer. Hij heeft zijn handen meer dan vol aan het leiden van de winkels in Hoorn en Alkmaar.

Een collectieve verhoging van de lonen voor de kleermakers en het winkelpersoneel (totaal fl.500,-) zorgt voor enige onrust bij de geldschieters. Spaander zegt dat vakmensen nu eenmaal goed betaald willen worden, anders lopen ze weg. Ook het crediteurencijfer is fors gestegen. Reden is dat, gezien de ‘Grote Oorlog’, veel is ingekocht omdat de inkoopprijzen wel eens zullen kunnen stijgen. Spaander krijgt gelijk. De grenzen gaan op slot. Nederland betaalt de tol van de status van onafhankelijkheid tijdens de Eerste Wereldoorlog tegenover Duitsland.

In oktober 1917 is de omzet van beide filialen op het peil van december van het voorgaande jaar. De nieuwe vestiging in Alkmaar laat uitstekende verkoopcijfers zien, fors meer dan begroot. Willem Nordemann krijgt complimenten uit Hoorn. De aandeelhouders schenken de glazen in het Parkhotel te Hoorn aldaar nog eens vol en proosten op de toekomst.

 

 


Rechts de smalle steeg.
LANGESTRAAT KRONIEK

1917

 

*In dit jaar 1917 doet zich de kans voor halverwege de Langestraat een ontsluitingsweg te maken naar de Gedempte Nieuwesloot. Op die plek loopt de smalle Krebbesteeg, waar nog net een hondenkar doorheen kan.

Het herenhuis, rechts van de steeg, is eigendom van de gemeente en de huurder vertrekt naar elders.

Vanuit de winkelstand en de bewoners in de Langestraat komt de roep het gemeentepand te slopen en de aanleg van een verbindingstraat op de plek van de steeg.

Raadslid Gerrit van den Bosch (RKSP), eigenaar van margarinefabriek Kinheim aan de Helderseweg, zal jarenland strijden voor een brede straat. Pas zestien jaar later wordt de Van den Boschstraat aangelegd. Reden van de trage planuitvoering is de ingewikkelde onteigening van grond en opstallen tussen Langestraat en Gedempte Nieuwesloot. Ook de weerstand bij vele burgers die de nostalgische sfeer van de hardstenen stoepen en smeedijzeren hekjes en kettingen willen behouden is reden van vertraging van de aanleg van de Van den Boschstraat.

*De schoenenhandel van Netten in de Langestraat, hoek Boterstraat, bestaat in 1917 tachtig jaar.  In 1989 stopt Netten, de dan één na oudste winkel (Soecker is de oudste) in de Langestraat.

 

Iedere maand publiceert Hans Koolwijk een pagina met geschiedenis van Spaander Mannenmode.
Reageren, of weet je misschien ook iets over Spaander geschiedenis mail ons op info@spaandermode.nl

« terug naar overzicht