HISTORISCH NIEUWS

Openingsadvertentie in de Alkmaarsche Courant.
1915 - SPAANDER & CO OPENT FILIAAL IN LANGESTRAAT
Geplaatst op 04/2010

1915-Spaander opent filiaal in Langestraat

Op woensdagavond 31 maart 1915 opent A. Spaander & Co uit Hoorn een filiaal in de Alkmaarse Langestraat. De herenkledingzaak begint in een bescheiden winkelpandje op nr. 8, vlakbij de Mient, waar eerder Brunklaus stoffen, garen en band verkocht. Bedrijfsleider in het Spaanderfiliaal is de coupeur P.A. Koot. De 25-jarige Gerhard Friedrich Wilhelm Nordemann (roepnaam Willem) is eerste winkelbediende-etaleur.


De Alkmaarsche Courant maakt op 2 april melding van de opening van de nieuwe zaak in de Langestraat. Voor de krant staat vast dat succes verzekerd is, omdat coupeur P.A. Koot is aangetrokken ‘ zodat vast staat dat deze firma in staat is aan de hoogste eisen op haar gebied kan voldoen’.  ‘De winkel maakt een rustige aangename indruk’. En: ‘Gelijk te begrijpen valt, ontbrak het bij de opening niet aan belangstelling. De keurige bloemstukken waren hiervan mede het bewijs’.

Wilhelm (roepnaam Willem) is geboren in Weesp en afkomstig uit een oud koopmansgeslacht. Vader Johan Hermann Diedrich en moeder Maria Kleinschmidt, komen uit de omgeving van Wiesbaden, beiden zijn manufacturier van beroep.

Zoals zo veel Duitse handelaren in stoffen en kledingartikelen, verlaat het echtpaar Nordemann het thuisland om in het kleine Holland hun geluk te vinden. Willem Nordemann groeit op in Weesp. Na zijn schooltijd wordt hij etaleur bij de Bijenkorf in Amsterdam. Na enkele jaren vindt hij werk in Hoorn bij A. Spaander & Co ‘ Heeren- en Kinderkleding’ aan de Grote Noord. Een gerenomeerd bedrijf dat veel bekendheid  geniet in de regio. Daar ontmoet Wilhelm zijn toekomstige vrouw Trijntje Stapel uit Hoogkarspel, dochter van de landbouwer-wethouder Pieter Stapel, later commissaris en grootaandeelhouder van Spaander. Trijntje is eerste winkelbediende bij Spaander in Hoorn.

 


De 'schuwlelijke' stadhuistoren.
LANGESTRAAT KRONIEK


           1915

 

 

*Na de dood van meubelmaker Jan Nierop, gaat zijn antiekcollectie bij testament naar de gemeente Alkmaar. De eis is dat alle meubelen in het stadhuis worden gebruikt.  Alleen de mooiste stukken worden opgesteld. De rest verdwijnt naar de zolder. Van de ‘gebruikeisen’ in het testament komt dus weinig terecht.

 

*Tussen de Hoogstraat en de Krebbesteeg woont de regentenfamilie Foreest. Een dienstbode van de familie beklaagt zich bij de redactie van de Alkmaarsche Courant over het gemis aan een afvalwaterput voor de deur. ‘Als het regent lijkt het hier wel de Bleekersloot’, schrijft de dienstbode in de AC.  ‘Misschien kunt u een goed woordje doen bij de gemeenteraad’.

 

*Op 10 juni brengt de beroemde architect Cuypers een  bezoek aan het gerestaureerde stadhuis. De architect heeft een wens:’ Vervang de schuwlelijke ijzeren zandsteenen toren’.

Iedere maand publiceert Hans Koolwijk een pagina met geschiedenis van Spaander Mannenmode.
Reageren, of weet je misschien ook iets over Spaander geschiedenis mail ons op info@spaandermode.nl

« terug naar overzicht