HISTORISCH NIEUWS

De Groote Noord, omstreeks 1900.
1905 - HOORN IS IN 1905 BASIS VOOR KLEEDERMAGAZIJN A. SPAANDER & CO
Geplaatst op 03/2010

Aan de Groote Noord nr.93 in Hoorn wordt december 1905 de basis gelegd voor de N.V. Kleedermagazijn A. Spaander & Co. De vennootschap onder firma wordt opgericht door vier deelnemers: Landeigenaar J. Koster, boer en burgemeester H. J. Avis van Midwoud, fabrikant D. De Boer, allen uit Midwoud, en koopman A. Spaander uit Hoorn. De burgemeester koopt in november 1905 het pand aan de Groote Noord voor Fl. 11.200. De deelnemers storten allen een kwart van de koopsom. Andries Spaander wordt secretaris directeur van Spaander & Co. Spoedig melden zich nog vier geldschieters.

 

 

Het pand aan de Groote Noord, vlakbij de kerk, wordt grondig verbouwd tot kledingzaak en gaat op de avond van de 16e maart 1906 open. Die dag wordt ook de eerste vergadering van deelnemers in de N.V. gehouden. Het succes lacht de investeerders toe. Vooral als per 1 januari 1907 de kleermakerij op volle toeren gaat draaien.

Stuwende kracht in de zaak is Andries Spaander: Westfries en koopman in hart en nieren. Een jaar na opening krijgen de aandeelhouders vier procent van hun in de winkel gestoken kapitaal uitgekeerd. Het weekloon van Spaander gaat van fl.15,- naar fl.18,-. Kleermaker  Jan van Daalen krijgt een loonsverhoging van fl.30,- naar fl.32,-. Ook krijgen de heren voortaan gratis kleding van de zaak. Hoewel de omzet stijgt is er onvoldoende geld voor investeringen. De investeerders storten ieder fl.700,- bij. De zaken gaan goed. Het dividend stijgt. Een netto winst van fl.4500,- op een omzet van fl.30.000-, wordt met gejuich ontvangen. De stemming onder de investeerders is opperbest.

Drie jaar na de opening wordt besloten voor het personeel gratis koffie en rookwerk beschikbaar te stellen en wordt de coupeurwerkplaats uitgebreid. Iedere drie maanden komen de aandeelhouders bij elkaar en nemen de lopende zaken door.

Spaander en Van Daalen krijgen voortaan een jaarlijks dividend van minimaal fl.50,-.

De grote landbouw-tentoonstelling in 1910 brengt extra omzet. Het jaar daarop blijft de omzet fors stijgen. De suggestie voor de werknemers een bedrijfsziekenfonds te stichten wordt afgehouden. Reden voor dit idee is de langdurige ziekte van een winkelbediende. In 1912 wordt een collectieve ziekteverzekering voor het personeel afgesloten. bij een bank. 'mede om een betere band met het personeel te verkrijgen'.

In mei 1912 komt voor het eerst de opening van een filiaal aan de orde. Haarlem is de aangewezen plaats. De aandeelhouders twijfelen. Wieringerwaard is een betere locatie en eventueel Purmerend.

Onderhandelingen met de bank voor verhoging van de lening verlopen zo stroef , dat wordt geprobeerd particulieren te interesseren in het bedrijf te investeren. Vrienden en kennissen worden benaderd. Zonder vermeldenswaardig resultaat.

In oktober 1913 meldt de kleermakersvereniging zich bij Spaander voor verbetering van de arbeidsomstandigheden. De schriftelijke bevestiging van de kleermakersbond wordt afgedaan als ‘niet ter zake’. Bestuur van Spaander en personeel regelen zelf hun zaakjes. Daar is geen bond voor nodig. Drie dagen vakantie per jaar ‘met vergoeding’ is toch voldoende? En niet te vergeten de gratificatie met kerstmis.

In september 1914 oppert directeur Andries Spaander tijdens de bestuursvergadering een filiaal in Alkmaar te openen. Hij kent een coupeur in Alkmaar die bij Gebr. Schenke is ontslagen  tengevolge van de oorlogstoestand. De Eerste Wereldoorlog is een maand gaande.  Die coupeur zou bedrijfsleider kunnen worden. Het bestuur geeft Spaander groen licht een pand in Alkmaar te huren of te kopen. Er zal een advertentie worden geplaatst in de Alkmaarsche Courant voor een winkelpand.

Begin 1915 zal het winkelpand Langestraat 8 in Alkmaar worden geveild en bij opbod verkocht. Directeur Spaander krijgt opdracht zijn best te doen. Langestraat 8 wordt voor fl.6680,- gekocht.

Iedere maand publiceert Hans Koolwijk een pagina met geschiedenis van Spaander Mannenmode.
Reageren, of weet je misschien ook iets over Spaander geschiedenis mail ons op info@spaandermode.nl

« terug naar overzicht